SEBZE TOHUM SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarih / Sayı: 18.01.2008 Sayı: 26760
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik, sebze türlerine ait sertifikalı ve standart tohumlukların kaliteli ve standartlara uygun üretimini sağlamak amacıyla, sertifikasyon sistemi dahilinde gerçek veya tüzel kişiler tarafından üretilmesi ve pazarlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 6 ncı maddesi ve 21/12/1967 tarihli ve 969 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kurumlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Başvuru kuruluşu: Üretimin yapıldığı ildeki Bakanlık il müdürlüğü veya Bakanlık tarafından beyanname kabulü ve tarla kontrolleri için yetkilendirilen kuruluşları,
c) Çeşit safiyeti: Tohumluğun sahip olduğu genotipten farklı olan çeşitlerin oranını,
ç) Çeşit sahibi: Sertifikasyon için uygun olan ve kayıt altında olan çeşitlere ait tohumlukların üretiminden, çoğaltılmasından ya da çeşidin muhafazasından sorumlu kişi ya da kuruluşu,
d) Ebeveyn: Hibrit tohumlukların elde edilmesinde kullanılan ana ve baba hat olarak kullanılan kendilenmiş hatları,
e) İzolasyon mesafesi: Tohumluk üretim alanlarında, birbirini tozlayıp dölleyebilecek tür, cins ve çeşitlerin üretimleri arasında bulunması gereken tozlanmayı engelleyecek minimum uzaklığı,
f) Genel Müdürlük: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü, (14.09.2008 / 26997)
g) Kontrolör: Tohumluk sertifikasyonuna ilişkin kontrolleri yapan, numune alan ve piyasa denetimlerini yaparak bu konularda belge düzenleyen, Bakanlıkça tohumluk kontrolörü olarak yetkilendirilen kamu görevlilerini veya özel kişileri,
ğ) Orijinal tohumluk: Elit tohumluktan veya kendisinden elde edilen, çeşit safiyetini ve sağlığını devam ettiren, araştırma, ıslah ve deneme kuruluşlarında veya bu kuruluşların denetimi altında yetiştirilen tohumluğu,
h) Saf tohumluk: Yabancı maddeleri ayrılmış, aynı bitki çeşidine ait generatif veya vegetatif üreme kısımlarını,
ı) Sertifikalı tohumluk: Orijinal tohumluk veya kendisinden elde edilen, çeşit safiyetini ve sağlığını devam ettiren tohumluğu,
i) Sertifikasyon kuruluşu: Bakanlık tarafından sertifikasyon ile yetkilendirilen kuruluşları,
j) Standart tohumluk: Sebze türlerinde, kayıt altına alınan çeşitlere ait, sadece laboratuvar kontrolleriyle ticarete arz edilen ve çeşide ait kimliğini ve saflığını doğrulamak için kontrol denemelerine tabi tutulan tohum veya çoğaltım materyalini,
k) STK Komitesi: Sebze çeşitlerinin kayıt altına alınması kararını veren komiteyi,
l) Tarla kontrol raporu: Tarla kontrolleri neticesinde kontrolör tarafından düzenlenen raporu,
m) Tedarikçi: Tohumluk üreticilerinden temin edilen tohumlukları yeniden işleyen veya pazarlayan kişi veya kuruluşları,
n) Tohumluk numunesi: Tohumluk partisini temsilen partinin niteliklerinin tespiti ve sonucunda tohumluğa sertifika veya rapor verilebilmesi için tohumluk cinsine has laboratuvar analiz ve testlerine tabi tutulacak birim ağırlıktaki tohumluğu,
o) Tohumluk partisi: Tohumluk kontrol ve sertifikasyon sisteminde, bir numunenin alınmasına esas olan, bir sertifika veya raporun temsil ettiği, tohumluğun cinsine göre tespit edilmiş azami tohumluk miktarı,
ö) Tohumluk standardı: Tohumluğun fiziksel ve biyolojik niteliklerini belirleyen kalite ölçülerini,
p) Tohumluk yetiştiricisi: Sözleşmeli olarak tohumluk üreticileri adına üretim yapan kişi veya kuruluşları,
r) Tohumluk üreticisi: Bakanlıkça tohumluk üretimi konusunda görevlendirilen kamu kuruluşları ile tohumluk üretmek amacıyla kurulmuş olan, bu konuda gerekli alt yapısı bulunan, fiilen sertifikalı veya standart tohumluk üreten özel sektör kuruluşlarını,
s) TTSM: Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünü,
ş) Üretim sezonu: 1 Temmuzdan başlayarak bir sonraki yılın 30 Haziranına kadar olan dönemi
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sertifikasyon ve Pazarlama Esasları
Genel şartlar
MADDE 4 – (1) Sertifikasyon ve pazarlama sistemine ait genel hükümler aşağıda yer almaktadır.
a) Ek 1’de yer alan türlere ait tohumlukların sertifikasyon sisteminde üretilmesi için, tohumlukların ait olduğu çeşitlerin kayıt altında olması şartı aranır.
b) Tohumluklar, Bakanlık tarafından yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından üretilir ve pazarlanır.
c) Orijinal tohumluk üretimleri ıslahçı, çeşit sahibi veya bunların yetki verdiği araştırma kuruluşları tarafından üretilir ve pazarlanır.
ç) Tohumlukların üretildikleri üretim sezonu içinde sertifikalandırılmaları esastır. Aynı üretim sezonu içinde pazarlanamayan sertifikalı tohumlukların, ticarete arz olunmadan önce çimlenme analizlerinin yapılması gerekir.
d) Tohumluk üretimlerinde izlenebilirlik; numune alma öncesinde beyanname numarası, numune alma sonrasında ise parti numarası ile sağlanır. Beyanname numarası ve parti numaraları tür veya çeşit değişse bile tekrarlanmaz. Beyanname numarası ile tarla kontrol raporu numarası "Üretici kuruluş kod numarası/Sıra numarası" şeklinde verilir.
Beyanname verilmesi
MADDE 5 – (1) Tohumlukların sertifikalandırılabilmesi için, tohumluk beyannamesi verilmesi gerekir.
(2) Tohumluk beyannameleri düzenlenmesi ve kabul edilmesi aşağıdaki yöntemle yapılır.
a) Tohumluk üretimleri için Ek-2 veya Ek-3’de yer alan beyannamelerden uygun olanı doldurulur.
b) Her çeşide ait tohumluk ve her parsel için ayrı tohumluk beyannamesi düzenlenir.
c) Tohumluk beyannameleri üç nüsha olarak düzenlenir.
ç) Tohumluk beyannameleri ekiliş tarihinden itibaren otuz gün içinde başvuru kuruluşuna verilir.
d) Başvuru sırasında tohumluk beyannamesine aşağıdaki belgeler eklenir.
1) Ekilen tohumluğa ait sertifikanın aslı veya sertifikanın aslının bulunduğu resmi kuruluştan onaylı sureti.
2) Çeşide ve/veya ebeveynlere ait özellik belgeleri.
3) Üretim tarlalarını gösteren krokiler.
e) Kabul edilerek onaylanan beyannamelerin birinci nüshası tohumluk beyannamesini kabul eden başvuru kuruluşunda saklanır. İkinci nüsha tarla kontrollerinde kullanılması için kontrolörlere verilir. Üçüncü nüsha "SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ" kaşesi vurularak üreticiye verilir.
Tarla kontrolleri
MADDE 6 – (1) Tarla kontrolleri aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır.
a) Tarla Kontrolü, Bakanlıkça yetkilendirilen kontrolörler tarafından yapılır. Tarla kontrolünün tamamlanmasından sonra kontrolör beyanname bilgileri ve tarla kontrol standartlarını göz önünde bulundurarak, tarla kontrol raporunu üç nüsha halinde düzenler.
b) Raporlarda silinti veya kazıntı yapılmaz. Değişiklik zorunlu ise yanlışlığın üzeri çizilerek doğrusu yazıldıktan sonra kontrolör tarafından paraflanır.
c) Tarla kontrol raporunun birinci nüshası tohumluk numunesi ile birlikte sertifikasyon kuruluşuna gönderilmek, ikinci nüshası itiraz halinde kullanılmak üzere başvuru kuruluşunda muhafaza edilir. Üçüncü nüsha ise "SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ" kaşesi vurularak üreticiye verilir.
ç) Tarla kontrollerine göre tohumluğun hangi sınıf veya kademeye girdiği işaretlenir. Hiçbir sınıfa giremediği takdirde bunun hangi sebeplerden ileri geldiği, kontrolör tarafından tarla kontrol raporuna işlenir.
d) Tarla kontrolünde tohumluğun aranılan sınıfa girmesini engelleyen sebepler varsa ve teknik olarak bu engellerin yetiştirici tarafından giderilebilmesi mümkünse, yetiştiriciye Ek-4’de yer alan tarla kontrolü ihbarnamesi verilir. İhbarnamede belirtilen zamanda kontrolör tarafından yeniden tarla kontrolü yapılır.
e) Parsellerde yapılan kontroller neticesinde tohumluklar Ek-5’de yer alan tarla kontrol standartlarına olma şartı aranır.
(2) Standart tohumluklarda tarla kontrolü şartı aranmaz. Satışa arz edilen tohumların çeşit garantisi ve safiyetinden üretici sorumludur.
Ambalajlama ve etiketleme
MADDE 7 – (1) Tohumluklar resmi olarak belirlenen şartlara uygun şekilde ambalajlanarak ve etiketlenerek satışa arz edilir. Ambalajlama ve etiketleme ile ilgili şartlar ve bulunması gereken asgari bilgiler Ek-6’da belirtilmiştir.
(2) Sertifikalı üretimlerde etiketler, TTSM den tarla kontrol raporu sonuçlarına göre temin edilir.
(3) Standart tohumluklarda ambalajın üzerine tohumluğun sınıf ve döl kademesi olarak "STANDART TOHUMLUK" ibaresi yazılır. Üretici tarafından etiketlemede aranacak şartlar Ek-6’da belirtilmiştir.
Tohumluk numuneleri
MADDE 8 – (1) Tohumluk numuneleri, Bakanlıkça belirlenen tohumluk numunesi alma esaslarına uygun olarak alınır ve ilgili sertifikasyon kuruluşuna gönderilir.
(2) Türlere göre tohumluk partilerine ait asgari numune miktarları Ek-7’de belirtilmiştir. Buğdaydan küçük sebze tohumlarında parti büyüklüğü en fazla 10 ton, buğdaydan büyük sebze tohumlarında parti büyüklüğü en fazla 25 ton’dur.
(3) Azami parti büyüklüğü % 5'ten fazla aşılmayacaktır.
Tohumluk partilerinin işaretlenmesi
MADDE 9 – (1) Tohumluk partileri, TR.00.KKKK.NNNN biçiminde numaralandırılır. Numaralandırmada;
a) TR: Ülke kodunu,
b) 00: Tohumluğun üretildiği ilin plaka numarasını,
c) KKKK: TTSM tarafından verilen üretici kod numarasını,
ç) NNNN: Tohumluğun parti sıra numarasını
ifade eder.
(2) Laboratuvara rutubet tayini için tohumluk numunesi gönderilecekse, numuneler Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak alınır ve ilgili sertifikasyon kuruluşuna gönderilir.
Laboratuvar standartları
MADDE 10 – (1) Tohumlukların laboratuvar analizleri sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılır. Numune miktarı asgari numune miktarının altında olan numuneler laboratuvar analizlerine tabi tutulmaz.
(2) Standart ve sertifikalı sebze tohumluklarına ait laboratuvar standartları Ek-8’de belirtilmiştir.
Laboratuvar analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve belgelendirme
MADDE 11 – (1) Sebze tohumluklarına, sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan laboratuvar analizleri sonucunda sertifika veya rapor düzenlenir.
(2) Tohumluk sertifikaları ve raporlar, Genel Müdürlük tarafından belirlenen formata uygun olarak sertifikasyon kuruluşları tarafından düzenlenir. (14.09.2008 / 26997)
(3) Üreticinin talebi halinde hasat edilen, işlenmemiş tohumluklar için "Ham Tohumluk Sertifikası" düzenlenir.
(4) Ham tohumluk sertifikası ile belgelendirilecek tohumluklardan numune alınır. Üreticinin talep etmesi durumunda analiz sonuçlarını bildirmek üzere analiz sonuçlarını içeren raporu düzenlenir.
(5) Tohumlukların piyasa denetimleri sırasında alınan denetleme numuneleri için tohumluk analiz raporu düzenlenir ve denetleme numunesi olduğu belirtilir.
(6) Tohumluğun değerini bilmek isteyen kişi veya kuruluşlara, tohumluğun menşei ve standartlara uygunluğu aranmadan, sahibinin beyanı esas alınarak ve talep edilen testler yapılarak analiz sonuçları bildirilir.
(7) Ham tohumluk sertifikası düzenlenen tohumlukların son kullanıcılara satışı yapılamaz.
(8) Tohumluk sertifikaları ve raporlar üç nüsha olarak düzenlenir. Sertifikanın veya raporun birinci nüshası üretici/yetiştiriciye verilir. İkinci nüsha sertifikasyon kuruluşunda muhafaza edilir. Üçüncü nüsha ise numuneyi gönderen kuruluşa gönderilir.
(9) Laboratuvar analizleri sonucunda, tohumluk sınıflarının hiçbirinin standartlarını tutmayan numunenin temsil ettiği tohumluklar için tohumluk olamaz raporu düzenlenir. Tohumluk olamaz raporu düzenlenen numunenin temsil ettiği partiler tohumluk olarak değerlendirilmez ve pazarlanmaz.
(10) Sertifikalandırılan ve bir yıl içinde satılmayan stoktaki sertifikalı tohumluklar için satışa arz edilmeden önce çimlenme analizi yapılır, tohumluk analiz raporu düzenlenir ve düşünceler kısmına sertifikayı düzenleyen kuruluşun ismi ve "….. tarih ve …. sayılı sertifika ile birlikte geçerlidir" ibaresi yazılır.
Standart tohumluk üretimi
MADDE 12 – (1) Çeşit sahibi olmayan araştırma kuruluşları standart tohumlukları, çeşit sahibinden almış oldukları orijinal sertifikayla en çok beş yıl, sertifikalı sınıftaki sertifikayla dört yıl üretim yaparlar. Araştırıcı kuruluş yetki belgesine sahip çeşit sahibi kuruluşlar, standart tohumluk üretimlerini herhangi bir sertifikaya dayandırmak zorunda değildir.
(2) Araştırıcı kuruluş yetkisi bulunmayan kuruluşlar ürettikleri standart tohumluklara, yetkili sertifikasyon laboratuvarlarından tohumluk analiz raporu alarak satışa arz edebilirler.
Standart tohumluk üretimine ait kayıtlar
MADDE 13 – (1) Araştırma kuruluşları standart tohumluk üretimlerini, sertifikalı tohumluk laboratuvar standartlarına göre yürütürler. Üretimlere ait kayıtlar, tohumluğun satışından sonra en az üç yıl süreyle, gerektiğinde denetimlerde gösterilmek üzere muhafaza edilir.
Laboratuvar analizlerinin tekrarlanması
MADDE 14 – (1) Tohumluk, laboratuvar analizleri sonucunda, cansız yabancı madde, ot ve zararlı ot tohumları ile diğer mahsul tohumları oranının standartlarını tutmaması veya sözü edilen bu faktörler sebebiyle saf tohumluk oranının standardından düşük çıkması nedeniyle sınıf düşmüş ya da kaybetmişse; tohumluk üreticisi, ürettiği tohumluktan yeniden selektörleme yaparak numune alınmasını ve bu numunenin laboratuvar analizlerine tabi tutulmasını talep edebilir. Bu talep başvuru kuruluşuna bir dilekçe ekinde aşağıdaki belgelerle yapılır.
a) Tarla kontrol raporu.
b) Sertifikasyon kuruluşu tarafından verilen sertifika veya raporun aslı.
c) Ek-9’da yer alan Analiz Tekrarı Formu.
(2) Başvuru kuruluşu, üretici tarafından yeniden selektörlenen laboratuvar analizlerinin tekrarı istenen tohumluktan usulüne uygun tohumluk numunesi alarak, numune gönderme protokolü ve yukarıdaki belgelerin birer örneğini ekleyerek ilgili sertifikasyon kuruluşuna gönderir.
(3) İlgili sertifikasyon kuruluşu gerekli analizleri yapar. Analiz sonucunda düzenlenen sertifika veya raporların birinci nüshasını üreticiye, ikinci nüshasını başvuru kuruluşuna gönderir. Üçüncü nüsha ise sertifikasyon kuruluşunda muhafaza edilir. Bu sertifika veya raporun düşünceler hanesine hangi sertifika veya raporun yerine geçerli olduğu yazılır.
Laboratuvar analizlerine itiraz
MADDE 15 – (1) Tohumluk sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan laboratuvar analizlerine üreticiler tarafından, sertifika veya raporun alındığı tarihten itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir.
(2) Laboratuvar analizleri ile ilgili itirazlarda referans laboratuvar olan TTSM yetkilidir.
(3) Tarla kontrolünü kazanan ve sertifika almak amacıyla tohumluk sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan laboratuvar analizlerine itiraz, başvuru kuruluşuna bir dilekçe ekinde aşağıdaki belgelerle yapılır.
a) Tarla kontrol raporu.
b) Sertifikasyon kuruluşu tarafından verilen sertifika veya raporun aslı.
c) Ek-9’da yer alan Analiz İtiraz Formu.
(4) Başvuru kuruluşu, itiraza konu tohumluğun şahit numunesini yukarıdaki belgeleri de ekleyerek TTSM ye gönderir.
(5) Analiz sonucunda düzenlenen sertifika veya raporların birinci nüshası üreticiye verilir. İkinci nüsha ise sertifikasyon kuruluşunda muhafaza edilir. Üçüncü nüshası başvuru kuruluşuna gönderilir. Bu sertifika veya raporun düşünceler hanesine hangi sertifika veya raporun yerine geçerli olduğu yazılır.
(6) Referans laboratuvar olarak kabul edilen TTSM tarafından yeniden yapılan laboratuvar analizleri sonucunda verilen sertifika veya rapor kesindir.
Tohumlukların yeniden ambalajlanması ve etiketlenmesi
MADDE 16 – (1) Ham tohumluk sertifikası ile belgelendirilen tohumlukların yeniden ambalajlanması, etiketlenmesi ve sertifikalandırılması aşağıdaki şekilde yapılır.
a) Tohumluk sahibi kuruluş ham tohumluk sertifikası ile tohumlukların bulunduğu ildeki başvuru kuruluşuna müracaat eder.
b) Kontrolör tarafından sertifikanın temsil ettiği partiye ait ambalajlar üzerindeki etiketler sökülür ve sökülen etiketlerin temsil ettiği tohumluk miktarı tespit edilir.
c) Üretici veya tedarikçiler tohumluk partilerini paketleyerek etiketleme sonrasında, başvuru kuruluşuna numune aldırma talebinde bulunur.
ç) Farklı tohumluk partilerinden çeşidi, sınıf ve kademesi aynı olmak şartıyla paçal yapılabilir. Üretici veya tedarikçi her paçalı meydana getiren partilerin referans numaralarını ve paçalı oluşturan partilerin paçaldaki oranını gösteren kayıtları tutmak ve başvuru kuruluşuna bildirmekle yükümlüdür.
d) Kontrolör yeni oluşturulan partilerden numune alır. Numune gönderme protokolüne, müracaat esnasında verilen sertifikanın tarih ve numarası ile parti numarası veya numaraları işlenir ve ham tohumluk sertifikasının aslı ile birlikte ilgili sertifikasyon kuruluşuna gönderilir.
e) Sertifikasyon kuruluşları, sertifika düzenlenmesi amacıyla gönderilen tohumluk numunelerinde gerekli laboratuvar analizlerini yaparak, 11 inci madde hükümlerine göre sertifika veya rapor düzenler.
(2) İthal tohumluklar orijinal ambalajları bozulmadan ithal edildiği şekilde satışa arz edildiği gibi, ithal eden firma tarafından küçük paketlere bölünerek aşağıdaki şartlarla yeniden paketlenip satışa arz edilebilirler.
a) Bu tohumlukların yeniden ambalajlanması ve etiketlenmesi işlemleri TTSM tarafından bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre yürütülür.
b) OECD etiketli tohumluklar, ithal edilen ülkenin yetkili sertifikasyon kuruluşundan ithalatı yapan firma tarafından yazılı muvafakat alınır.
c) Bu tohumlukların sertifikasyon ile ilgili kalite kriterleri ve her türlü sorumlulukları ithalatı yapan ve yeniden paketleme işleminden geçiren firmaya aittir.
ç) Paketlerin açılıp yeniden ambalajlanması işlemi yalnızca ithalatı yapan firma tarafından yapılabilir.
d) Paketleri açarak ambalajlanmasını yapan ithalatçı firma, yeni paketlerin üzerine tohumluk etiketlerinin üzerinde bulunması gereken bilgilere ilaveten "Bu Tohumluk Firmamızca İthal Edilip Firmamız Tarafından Yurt İçinde Paketlenmiştir" ibaresini koyacaktır.
e) Bu kurallar çerçevesinde yeniden etiketlenen ve ambalajlanan tohumluklar OECD sistemine göre sertifikalandırılmış kabul edilir.
f) Eğer paçalı meydana getiren partiler, farklı ülkelerde üretilen tohumluklardan oluşturulmuş ise, bu ülkelerin isimleri etikette belirtilir.
Kontrol denemeleri
MADDE 17 – (1) Orijinal sınıftaki tohumluk partilerinde ön ve son kontrol denemeleri, Sertifikalı sınıftaki tohumluk partilerinden ise son kontrol denemeleri TTSM tarafından yapılır. Bu denemelerde, tohumluk partilerini temsil eden örneklerin çeşit safiyeti yönünden belirlenen standartlara uygunluğu test edilir.
(2) Ön ve son kontrol denemelerinde çeşit safiyeti yönünden standartlara uygun olmayan parsellere ait tohumluk üretim alanları sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenir. Ön kontrol denemelerinde ardı ardına üç yıl çeşit safiyeti yönünden standartlara uygun olmadığı tespit edilen çeşitlerin kaydı, TTSM tarafından hazırlanan rapora istinaden, STK Komitesi tarafından iptal edilebilir.
(3) Çeşit sahibi kuruluşların standart tohumluk üretimlerine ait partilerden ön kontrol testleri amacıyla başvuru kuruluşu tarafından ön kontrol numunesi alınır. TTSM tarafından, her yıl alınan numunelerden tesadüfî olarak seçilenler ön kontrol testlerine tabi tutulur.
(4) Standart tohumluklarda, başvuru kuruluşu tarafından denetleme amacıyla alınan numunelerden son kontrol testleri yapılır.
Standart tohumluk üretimlerinin denetlenmesi
MADDE 18 – (1) Standart tohumluklar üretim, depolama, dağıtım veya satış sırasında denetime tabidir. Bakanlık, üretim aşamasında tutulan kayıtları, depolama şartlarını veya son satış noktasındaki bayileri denetleyebilir.
(2) Kontrolörler, bayilerden tesadüfî seçtikleri her bir çeşit için tohumluk partilerine temsilen sebze paketlerinden denetim amacıyla 400-500 adet tohum alırlar. Numune alınan paketler kontrolörler tarafından bir etiketle kapatılarak denetim tarihi ve denetleyenin adı soyadı yazılır ve imzalanır.
(3) Bayiler, denetleme için numune alınmış paketleri üretici kuruluşlara iade ederek, bu paketler yerine ücretsiz olarak yenisini alırlar.
(4) Kontrolör tarafından alınan numuneler gerekli analizleri yapılmak üzere ilgili sertifikasyon kuruluşlarına gönderilir. İllerde her yıl kayıtlı bayi sayısının en az yüzde onundan denetleme numunesi alınır.
(5) Denetleme ilgili sonuçlar denetleyen kuruluşlar tarafından yıl sonunda Genel Müdürlüğe gönderilir. (14.09.2008 / 26997)
Pazarlama
MADDE 19 – (1) Kayıt listesinden çıkarılan çeşitlere ait tohumlukların, stokları Bakanlığa bildirmek kaydı ile en fazla üç yıl çoğaltım ve ticareti yapılabilir.
(2) İthal edilen tohumlukların, bu Yönetmelikte yer alan asgari sertifikasyon standartlarını karşılaması gerekir.
(3) Çoğaltım amacıyla en az orijinal sınıftaki tohumlukların ithaline izin verilir.
(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre üretilip belgelendirilen tohumluklar, 10/6/2005 tarihli ve 25841 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" esaslarına göre belgelenmesi durumunda organik tohumluk olarak pazarlanabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
İdari yaptırımlar
MADDE 20 – (1) Tohumlukların üretim ve pazarlanmasında, 5553 sayılı Tohumculuk Kanununa aykırı hareket edenler hakkında, aynı Kanunun 12 nci maddesi hükümleri uygulanır.
Ücretler
MADDE 21 – (1) Yönetmelik kapsamında yapılan tarla kontrolü, laboratuvar analizleri, belgelendirme ve etiket hizmetleri ücrete tabidir. Bu ücretler Bakanlık tarafından yeniden değerleme oranında arttırılarak her yıl ocak ayında belirlenir. Ücretler, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği" hükümlerine göre, hizmeti veren kuruluşun döner sermaye işletmesi hesabına peşin olarak yatırılır.
İstisnalar
MADDE 22 – (1) Bilimsel amaçlı çalışmalarda, araştırma ve geliştirme çalışmalarında ve genetik çeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalarda kullanılan tohumluklar ile üreticinin kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla ürettiği tohumluklarda sertifikalandırma şartı aranmaz.
Düzenleme yetkisi
MADDE 23 – (1) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulamasını sağlamak üzere her türlü düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Ek: 1
YÖNETMELİĞE TABİİ SEBZE TÜRLERİNE AİT LİSTE
Latince İsmi | Tür İsmi |
Abelmoschus esculentus L. (syn.H.esculentus L.) | Bamya |
Allium ampelosprasum var. porrum | Kıbrıs Sarımsağı |
Allium cepa L. | Soğan |
Allium porrum L. | Pırasa |
Allium sativum L. | Sarımsak |
Anethum graveolens L. | Dereotu |
Anthriscus cerefolium (L) Hoffm. | Bahçe Frenk Maydanozu |
Apium graveolens L. | Kök Kerevizi |
Apium graveolens L. var. dulce | Sap Kerevizi |
Asparagus officinalis L. | Kuşkonmaz |
Beta vulgaris L. var. cicla | Pazı |
Beta vulgaris L. var. condivita alef. | Kırmızı pancar |
Brassica oleraceae L. Capitata. (L) Alef. var. Alba DC | Beyaz Lahana |
Brassica oleraceae L. Capitata. (L) Alef. var. Rubra DC | Kırmızı Lahana |
Brassica oleraceae L. Convar. Acephala (DC) Alef. var. Gongylodes L. | Alabaş |
Brassica oleraceae L. Convar. Acephala (DC) Alef. var. Sabellica l. | Yaprak / Yeşil Lahana |
Brassica oleraceae L. Convar. Botrytis (L) Alef. var. Botrytis | Karnabahar |
Brassica oleraceae L. Convar. Botrytis (L) Alef. var. Cymosa Duch. | Brokkoli |
Brassica oleraceae L. Convar. Capitata (L) Alef. var. Sabauda L. | Savoy Lahanası |
Brassica oleraceae L. Convar. Oleraceae var. Gemmifera DC | Brüksel Lahanası |
Brassica pekinensis (Lour) Rupr. | Çin lahanası |
Brassica rapa L. var. Rapa | Şalgam |
Capsicum annuum L. | Biber |
Cichorium endivia L. | Endive |
Cichorium intybus L. (partim) | Şikori |
Citrillus lanatus (Thunb.) Matsum et Nakai | Karpuz |
Cucumis anguria (syn. C.flexuosus) | Acur |
Cucumis melo | Kavun |
Cucumis sativus L. | Hıyar |
Cucurbita maxima D. | Kestane Kabağı |
Cucurbita moschata D. | Balkabağı |
Cucurbita pepo L. | Sakız kabağı |
Cynara cardunculus L.; Cynara scolymus L. | Enginar |
Daucus carota L. | Havuç |
Eruca vesicaria subsp. sativa (Mill.)( syn. E.sativa) | Roka |
Foeniculum vulgare mill. | Rezene |
Lactuca sativa L. | Marul |
Lagenaria siceraria | Su kabağı |
Lepidium sativum L. | Tere |
Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten ex Farw. | Domates |
Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill | Kıvırcık Maydanoz |
Petroselinum hortense | Maydanoz |
Phaseolus coccineus L. | Ateş Fasulyesi |
Phaseolus vulgaris L. | T.Fasulye, T.Barbunya |
Pisum sativum L. (partim) | T.Bezelye |
Portulaca oleracea L. | Semizotu |
Raphanus sativus L. | Turp |
Scorzonera hispanica L. | Yemlik otu, İskorçina |
Solanum melongena L. | Patlıcan |
Spinacia oleracea L. | Ispanak |
Valerianella locusta (L.) | Kuzu gevreği |
Vicia faba L. (partim) | Bakla |
Vigna sinensis L. (syn. V.ungulculata L.) | T.Börülce |
EK-2
TOHUMLUK BEYANNAMESİ
(Hibritler çeşitler için )
Beyannamenin (1) | Tarih:…./…./…… Numarası: ………… |
Üreticinin adı soyadı (varsa), Kurumu veya ticari Ünvanı(2) | |
Üreticinin açık adresi | |
Tohumluğun cinsi ve çeşidi | |
Botanik Adı | |
Ekilen tohumluğun sınıf ve döl kademesi |
Ana Tohumluğun | Adı veya numarası Alındığı yerin adı ve adresi Alınan tohumluk miktarı (kg) Sertifikanın alındığı resmi kurum (3) Sertifikasının tarih ve numarası Ekilen tohumluk miktarı (kg) Tohumluğun ekildiği tarih (4) | : : : : : : : |
Baba Tohumluğun | Adı veya numarası Alındığı yerin adı ve adresi Alınan tohumluk miktarı (kg) Sertifikanın alındığı resmi kurum (3) Sertifikasının tarih ve numarası Ekilen tohumluk miktarı (kg) Tohumluğun ekildiği tarih (4) | : : : : : : : |
Tohumluğun ekildiği tarla veya parselin yeri adı veya numarası (5) | ||
Tarla veya parselin alanı (da) |
Yukarıdaki beyanımın doğru olduğunu bildirir 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve bu Kanuna ilişkin Yönetmeliklere uymayı taahhüt eder gereğinin yapılmasını arz ederim.
Tohumluk Yetiştiricisi | Tohumluk Üreticisi | Kabul eden | Onaylayan |
Adı, Soyadı, Açık Adresi | Adı, Soyadı, Tarih, İmza | Adı, Soyadı, Tarih, İmza | Adı, Soyadı, Tarih, İmza |
Önemlidir:
(1) Beyannamenin tarih ve numarası beyannameyi veren tarafından yazılacaktır.
(2) Sözleşmeli tohumluk yetiştiriliyorsa, sözleşme yapan firmanın adı yazılacaktır.
(3) Sertifikayı veren tohumluk sertifikasyon kuruluşudur.
(4) Ekilen tohumluğun kışlık-yazlık veya ana ürün- II. ürün ve örtü altı olduğu belirtilecektir.
(5) Tohumluklar hangi il sınırları içerisinde ekilmiş ise o ilin adı da yazılacaktır.
Ek-3
TOHUMLUK BEYANNAMESİ
( Hibrit olmayan çeşitler için )
Beyannamenin (1) | Tarih :…./…./…….. Numarası : ………… |
Üreticinin adı, soyadı (varsa), Kurumu veya ticari ünvanı (2) | |
Üreticinin açık adresi | |
Tohumluğun cins ve çeşidi | |
Botanik Adı | |
Ekilen tohumluğun sınıf ve döl kademesi | |
Tohumluğun alındığı yerin adı ve adresi | |
Alınan tohumluğun miktarı (kg) | |
Tohumluk sertifika veya raporu hangi resmi kurumdan verilmiştir. (3) | |
Tohumluk sertifika veya raporunun tarih ve numarası | |
Tohumluğun ekildiği tarla veya parselin yeri adı veya numarası (4) | |
Tarla veya parselin alanı (da) | |
Bu tarlaya ekilen tohumluk miktarı (kg) | |
Tohumluğun ekildiği tarih (5) |
Yukarıdaki beyanımın doğru olduğunu bildirir 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve bu Kanuna ilişkin Yönetmeliklere uymayı taahhüt eder gereğinin yapılmasını arz ederim.
Tohumluk Yetiştiricisi | Tohumluk Üreticisi | Kabul eden | Onaylayan |
Adı, Soyadı, Açık Adresi | Adı, Soyadı, Tarih, İmza | Adı, Soyadı, Tarih, İmza | Adı, Soyadı, Tarih, İmza |
Önemlidir:
(1) Beyannamenin tarih ve numarası beyannameyi veren tarafından yazılacaktır.
(2) Sözleşmeli tohumluk yetiştiriliyorsa, sözleşme yapan firmanın adı yazılacaktır.
(3) Sertifikayı veren tohumluk sertifikasyon kuruluşudur.
(4) Ekilen tohumluğun kışlık-yazlık veya ana ürün- II. ürün ve örtü altı olduğu belirtilecektir.
(5) Tohumluklar hangi il sınırları içerisinde ekilmiş ise o ilin adı da yazılacaktır.
Ek- 4
TARLA KONTROL İHBARNAMESİ
Tarih : ..................... No : .....................
Yetiştiricinin Adı ve Soyadı :.............................................................................................
Adresi :.............................................................................................
Tohumluğun Cins ve Çeşidi :.............................................................................................
Ön Bitki :.............................................................................…………..
Tarla ve Parsel No. veya Adı :.............................................................................................
Tarla Alanı (Dekar) :........................................................................................….
Üretici :.............................................................................................
Düzenleme Tarihi :.............................................................................................
Ekilen Tohumluğun Alındığı
Tarihteki Sınıfı ve Döl Kademesi:.......................................................………….......................
YAPILAN TARLA KONTROLÜNDE TOHUMLUĞUN
ARANILAN SINIFA GİRMESİNİ ENGELLEYEN
HUSUSLAR
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Yukarıda belirtilen hususlardan dolayı tohumluğunuz tarla muayenesi yönünden herhangi bir sertifikalı tohumluk sınıfına girmemektedir. Ancak teknik olarak bu engellerin tarafınızdan giderilmesi mümkündür. ...../...../20…… tarihinde kesin rapor verilmek üzere yeniden gelineceğinin bilinmesi ve gereğinin ona göre yapılması rica olunur.
İhbarnameyi düzenleyenlerin İhbarnameyi alan üretici veya yetiştiricinin
Adı, Soyadı, açık görev adresleri Adı ve Soyadı
ve imzaları İmzası
Ek-5
TARLA KONTROL STANDARTLARI
a) Döl kademeleri; enginar hariç olmak üzere, orijinal sınıftaki döl kademesi bir yetiştirme sezonu, sertifikalı sınıfta iki yetiştirme sezonudur. Enginarda orijinal sınıfta döl kademesi üç yetiştirme sezonu, sertifikalı sınıfta beş yetiştirme sezonudur.
b) Tarla kontrolleri, % 50 çiçeklenme dönemi ve pazar olgunluğu döneminde olmak üzere iki defa yapılır.
c) Tohumluk üretilen bir tarlaya, çeşit safiyetini korumak amacıyla, aynı çeşidin tohumluğu sınıf ve döl kademeleri birbirini izleyecek şekilde ekilebilir. Sebze tohumluğu üretim alanlarında ön bitki şartında dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.
1) Üretilen tür veya çeşide ait tohumluktan zor ayrılan, yabancı döllenmeye sebep olan ve hastalıkları nakleden kendi gelen bitkiler bulunmamalıdır.
2) Toprakla bulaşan her hangi bir hastalık etmeni taşıma şansı olan konukçu bitki bulunmamalıdır.
3) Tohumluk üretilen parsel yabancı ve zararlı yabancı otlardan arındırılmış olmalıdır.
4) Fideden üretilen tohumluklarda ön bitki şartı aranmaz.
5) Türlere göre ön bitki şartları;
Türler | Ön bitki şartı |
Acur | Tarlada 1 yıl süre ile acur ve hıyar üretilmemiş olmalıdır |
Bakla | Tarlada 2 yıl süre ile bakla üretilmemiş olmalıdır |
Bamya | Tarlada 3 yıl süre ile bamya, ebegümeci ve gülhatmi üretilmemiş olmalıdır |
Biber, Domates, Patlıcan | Tarlada 3 yıl süre ile domates, biber ve patlıcan üretilmemiş olmalıdır |
Dereotu | Tarlada 1 yıl süre ile dereotu üretilmemiş olmalıdır |
Enginar | Tarlada 3 yıl süre ile enginar üretilmemiş olmalıdır |
Havuç | Tarlada 2 yıl süre ile havuç, yabani havuç, kereviz ve maydanoz üretilmemiş olmalıdır |
Ispanak | Tarlada 2 yıl süre ile ıspanak üretilmemiş olmalıdır |
Helvacı Kabağı Sakız Kabağı | Tarlada 3 yıl süre ile Helvacı ve sakız kabağı, hıyar, kavun ve karpuz üretilmemiş olmalıdır |
Karnabahar | Tarlada 3 yıl süre ile lahanalar, turp, yabani hardal, kolza, karnabahar üretilmemiş olmalıdır |
Karpuz, Kavun Hıyar | Tarlada 3 yıl süre ile Kabak, hıyar, kavun, karpuz üretilmemiş olmalıdır |
Kereviz | Tarlada 2 yıl süre ile sap kereviz ve kök kereviz üretilmemiş olmalıdır |
Kuşkonmaz | Ön bitki şartı yoktur |
Kırmızı Lahana Beyaz Lahana Kara Lahana Brüksel Lahanası Çin Lahanası Brokkoli | Tarlada 3 yıl süre ile lahanalar, turp, yabani hardal, kolza, karnabahar üretilmemiş olmalıdır |
Baş Salatalar Marul Kıvırcık Salata | Tarlada 2 yıl süre ile marul, kıvırcık salata ve baş salata üretilmemiş olmalıdır |
Maydanoz | Tarlada 2 yıl süre ile maydanoz üretilmemiş olmalıdır |
Pazı | Tarlada 2 yıl süre ile pazı üretilmemiş olmalıdır |
Pırasa Sarımsak Soğan | Tarlada 3 yıl süre ile Sarımsak, soğan ve pırasa üretilmemiş olmalıdır |
Roka | Tarlada 3 yıl süre ile roka üretilmemiş olmalıdır |
Yemeklik Pancar | Tarlada 2 yıl süre ile şeker pancarı, pazı, yemeklik pancar üretilmemiş olmalıdır |
Semizotu | Tarlada 1 yıl süre ile semizotu üretilmemiş olmalıdır |
Bezelye | Tarlada 1 yıl süre ile börülce, fasulye ve bezelye üretilmemiş olmalıdır |
Taze Fasulye | Tarlada 1 yıl süre ile fasulye ve bezelye üretilmemiş olmalıdır |
Tere | Tarlada 3 yıl süre ile tere üretilmemiş olmalıdır |
Turp | Tarlada 3 yıl süre ile turp ve lahana üretilmemiş olmalıdır |
d) Türlere göre uygulanacak izolasyon mesafeleri aşağıda belirtilmiştir.
TÜRLER | ORİJİNAL SINIF m | SERTİFİKALI SINIF m |
Yabancı polen bozulmaya yol açtığında Beta ve Brassica türlerinde | 1000 | 600 |
Beta ve brassica türlerini etkileyen diğer yabancı polen kaynaklarından | 500 | 300 |
Yabancı polen diğer bütün çapraz döllenen türlerde bozulmaya neden olduğunda | 500 | 300 |
Diğer bütün çapraz döllenen türleri etkileyen başka yabancı polen kaynaklarından | 300 | 100 |
e) Hastalık Standartları: Sebze türlerinde, tarla kontrolünde diğer tür ve çeşit ile her bir tür için aşağıdaki tabloda belirtilen hastalıklar yönünden standart orijinal sınıfta % 0, sertifikalı sınıfta en fazla % 2’dir.
Tür | HASTALIKLAR |
Acur | Antraknoz, hıyar mozaik virüsü |
Bamya | Yaprak yanıklığı |
Biber | Solgunluk, tüm virüs hastalıkları, meyve siğil lekesi, beyaz çürüklük |
Dereotu | Külleme, kök ve taç çürüklüğü ve tüm virüs hastalıkları |
Domates | Erken yaprak yanıklığı, Sürgün yanıklığı, Mildiyö, Bakteriyel kanser, Bakteriyel leke, Bakteriyel benek, Bakteriyel solgunluk, Virüs hastalıkları, Fungal solgunluk, Beyaz çürüklük, Kurşuni küf, Orobanş |
Enginar | Yaprak yanıklığı, solgunluk |
Havuç | Erken yaprak yanıklığı, kuyruk çürüklüğü, bakteriyel çürüklük, havuç çürüklüğü |
Hıyar | Antraknoz, köşeli yaprak lekesi, tüm virüs hastalıkları, solgunluk, Beyaz çürüklük |
Ispanak | Mildiyö, Yaprak lekesi, Yaprak yanıklığı, Orobanş |
Helvacı Kabağı Sakız Kabağı | Tüm virüs hastalıkları, solgunluk |
Karnabahar | Erken yaprak yanıklığı, Yaprak lekesi, Kök çürüklüğü, Kök uru, Siyah damar çürüklüğü, Beyaz çürüklük, Orobanş |
Bezelye | Yaprak Yanıklığı, Sap Çürüklüğü, Solgunluk, Orobanş, Tüm Virüs Hastalıkları |
Karpuz | Antraknoz, Solgunluk, Beyaz çürüklük, Tüm Virüs Hastalıkları, meyve lekesi |
Kavun | Antraknoz, Solgunluk, Beyaz çürüklük, köşeli yaprak lekesi, Tüm Virüs Hastalıkları |
Kereviz | Yaprak lekesi, bakteriyel yaprak yanıklığı, Tüm Virüs Hastalıkları |
Kuşkonmaz | Kuşkonmaz pası, solgunluk, yaprak lekesi |
Kırmızı Lahana Beyaz Lahana Kara Lahana Brüksel Lahanası Çin Lahanası Brokkoli | Yaprak yanıklığı, yaprak lekesi, Kök çürüklüğü, kök uru, siyah damar çürüklüğü, Beyaz damar çürüklük, |
Baş Salatalar Marul Kıvırcık Salata | Mildiyö, Göbek çürüklüğü, Yaprak kenarı yanıklığı, Tüm Virüs hastalıkları, Antraknoz, Kurşuni küf, Marul beyaz çürüklüğü |
Maydanoz | Yaprak lekesi (Cercospora petroselini),Yaprak lekesi (Septoria petroselini),Köpek maydanozu, Bahçe baldıranı |
Patlıcan | Yaprak yanıklığı, Meyve çürüklüğü, Orobanş, Beyaz çürüklük, Solgunluk Bakteriyel solgunluk |
Pazı | Yaprak lekesi, Orobanş, Kök çürüklüğü, Mildiyö |
Pırasa Sarımsak Soğan | Pas, Beyaz çürüklük |
Roka | Yaprak lekesi |
Sebze Pancarı | Mildiyö, Yaprak lekesi, Pas |
Semizotu, Tere | Beyaz pas |
Ek-6
AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME KURALLARI
A) AMBALAJLAMA
1) Ambalaj üzerinde bulunması gereken minimum bilgiler;
a) Üretici veya tedarikçinin adı ve adresi
b) Tür adı
c) Çeşit adı
ç) Tohumluğun sınıfı ve kademesi
d) Tohumluk ambalajının beyan edilen net veya brüt ağırlığı veya tohum sayısı
e) Tohumluğun ilaçlı olup olmadığı, ilaçlı ise ilacın adı
2) Tohumluklar çuval, torba, paket veya kutu ambalajlar içinde satılır.
3) Tohumluk ambalaj bilgileri silinmeyecek ve kazınmayacak şekilde olmalıdır.
B) ETİKETLEME
1) Tohumluk Etiketlerinde Bulunması Gereken Minimum Bilgiler;
a) Etiketi düzenleyen sertifikasyon kuruluşunun adı ve logosu
b) Tohumluk partisinin numarası
c) Numunenin alındığı veya mühürlemenin yapıldığı tarih. Ay /yıl olarak
ç) Tür adı
d) Çeşit adı
e) Tohumluk sınıfı ve döl kademesi
f) Tohumluk ambalajının beyan edilen net ve bürüt ağırlığı veya tohum sayısı
g) Tohum ilaçlanmışsa ilacın adı
ğ) Melez çeşitlerde melez kelimesi
h) Üretici firmanın adı ve adresi
2) Tohumluk sınıflarına göre etiketler aşağıdaki renklere uygun olarak düzenlenir.
Tohumluk Sınıfları | Etiket Renkleri |
Orijinal | Beyaz |
Sertifikalı | Mavi |
Ham Tohumluk | Gri |
Standart tohumluk | Koyu sarı |
3) Tohumluk etiketlerinin asgari boyutları 67 x 110 mm boyutlarında olmalıdır.
4) Küçük ambalajlar için tohumluk etiketlerinin asgari boyutları 30 x 50 mm boyutlarında olmalıdır.
5) Etiketler dikme ve yapıştırma olarak hazırlanır.
6) Islah materyallerinin satışı durumunda, ıslahçı, tohumluğu beyaz üzerine mor kuşaklı elit tohumluk etiketi ile pazarlayabilir.
Ek-7
ASGARİ NUMUNE MİKTARLARI
Tür | Ağırlık (g) |
Allium cepa | 25 |
Allium porrum | 20 |
Anthricus cerefolium | 20 |
Apium graveolens | 5 |
Asparagus offıcinalis | 100 |
Beta vulgaris | 100 |
Brassica oleracea | 25 |
Brassica pekinensis | 20 |
Brassica rapa | 20 |
Capsicum annum | 40 |
Cichorium intybus (partim) (Witloof hindibası (chicory) büyük yapraklı hindiba (Italyan hindibası)) | 15 |
Cichorium intybus (partim) (endüstriyel hindiba (chicory)) | 50 |
Cichorium endivia | 15 |
Citrullus ianatus | 250 |
Cucumis melo | 100 |
Cucumis sativus | 25 |
Cucurbita maxima | 250 |
Cucurbita pepo | 150 |
Cynara cardunculus | 50 |
Daucus carota | 10 |
Foeniculum vulgare | 25 |
Lactuca sativa | 10 |
Lycopersicon lycopersicum | 20 |
Petroselinum crispum | 10 |
Raphanus sativus | 50 |
Scorzonera hispanica | 30 |
Solanum melongena | 20 |
Spinacia oleracea | 75 |
Vaierianella locusta | 20 |
Ek-8
LABORATUVAR STANDARTLARI
Laboratuvar Standartları (%) | Orijinal | Sertifikalı |
Saf tohum oranı ( en az ) | 98 | 98 |
Diğer tür ve çeşit ( en çok ) | 0 | 1 |
Cansız yabancı madde ( en çok ) | 2 | 2 |
Diğer mahsul tohumları | 0 | 0,5 |
Ot tohumları | 0 | 0,5 |
Çimlenme oranları ( en az ) | 80 | 75 |
Ek-9
ANALİZ TEKRARI FORMU
Üreticinin Adı, Soyadı
Kurumu veya Ticari Unvanı :
Adresi :
Tohumluğun cinsi ve çeşidi :
İlk Tohumluk Numunesi | 1.Alındığı yerin adı ve adresi 2.Alan eksperlerin adı ve soyadı 3.Alan eksperin bağlı olduğu kuruluş 4.Sertifika veya raporu veren Sertifikasyon Kuruluşu 5.Alınan sertifika veya raporun tarih ve numarası 6.Sertifikadaki tohumluk sınıfı ve döl kademesi | : : : : : : |
İkinci Tohumluk Numunesi | 1.Alınacağı yerin adı ve adresi 2.Tohumluğun miktarı (kg) 3.Tohumluk ambalaj adedi 4.Tohumluğun parti numarası 5.Selektörlemenin yapılacağı tarih 6.Selektörlemenin kaç gün süreceği | : : : : : : |
Üreticinin
Adı, Soyadı
İmzası, Mühür ve Tarih
Ek-10
ANALİZ İTİRAZ FORMU
Üreticinin Adı, Soyadı -
Kurumu veya Ticari Unvanı :
Adresi :
Tohumluğun cinsi ve çeşidi :
Şahit Numunenin | 1.Alındığı yerin adı ve adresi | : |
3.Alan eksperin bağlı olduğu kuruluş | : | |
4.Sertifika veya raporu veren Sertifikasyon Kuruluşu | : | |
5.Alınan sertifika veya raporun tarih ve numarası | : | |
6.Ekilen tohumluğun sınıfı ve döl kademesi | : |
Üreticinin
Adı, Soyadı
İmzası, Mühür ve Tarih
Laboratuvar analizlerine yapılan itirazlarda bu form ekinde bulunması gereken belgeler:
1) Tarla Kontrol Raporları
2) İtiraz edilen sertifika veya raporun aslı
http://www.tugem.gov.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder